måndag 18 december 2017

God jul och gott nytt år!



Julhälsning från ordförande i Rakered Fiber, ek för!

Julen står för dörren och detta år har varit minst sagt utmanande - men också mycket positivt.
Schaktarbetet är nu klart och fibern är i backen. Anslutningarna i fastigheterna är nu slutförd i hela området, alla 106 hushåll är inkopplade!
Det återstår en del besiktningar av vägar och nät samt slutredovisning av projektet. Vi räknar och hoppas med att få allt klart efter halvårsskiftet 2018.


Vi vill tacka alla anslutna medlemmar, leverantörer, entreprenörer samt Utsikts personal för ett utmärkt jobb och ett fint samarbete.


Årsmötet är planerat den 15 februari, vi återkommer senare med kallelse.
Håkan Wiktander/ordförande och styrelsen vill härmed önska er alla





lördag 2 december 2017

Nästan klart!

Nu är det nästan klart! 

I onsdags möttes styrelsen på Malmen för det 28:e sammanträdet för att diskutera det kvarstående. I princip alla stugor har nu fått sina fiber indragna och vi är så nära 100% som det går.


Det är förvisso fortfarande fel i anslutningarna till Utsikts portal i en del boxar. Vi har felanmält detta men ännu inte fått något svar varken från Utsikt eller Eltel. Förhoppningsvis löser det sig under nästa vecka när även de sista stugorna ska få sina anslutningar indragna, annars får vi hålla jultummarna.

I övrigt, vi noterade att om man inte beställer direkt via Utsikts portal (då den inte fungerar) så måste vissa av tjänsteleverantörerna skicka en anmälan till Utsikt om att de vill skapa en tjänst. Flera av tjänsteleverantörerna vet inte på rak arm vilka Utsikt är utan man får förse dem med lämplig information. Det kan ta en vecka eller så att få alla papper klara den vägen.

Vi skickar  ut mer information om vad som kommer hända härnäst. Se bland annat framemot inbjudan till årsmöte, med mera. På tisdag möter vi även entreprenörerna och Utsikt för en lunch och diskussioner kring "efterarbetet".



måndag 20 november 2017

Uppkoppling sker!

Som åtminstone cirka 2/3 av fiberförenings medlemmar märkt, så har installatörerna varit där och kopplat in utrustning!

När installationen är klar, ska de ha testat anslutningen och enligt den informationen som ges så ska det därmed fungera. Ni ska kunna gå (se medföljande folder som installatören lämnat) in på Utsikt Bredbands sida och göra beställningar på internetleveratör och börja köra!

Men, några av er har hört av sig och upptäckt att det inte riktigt fungerar som tänkt - att det inte gått att få kontakt med deras sida. (För i tiden var det enklare när man kunde lyssna på modemet när det kopplade upp...)

Vi kommer höra med Eltel under veckan för att bilda oss en uppfattning om detta (orsaker, med mera) men annars hänvisar vi i första hand till Utsikts Kundservice.

Se t.ex. följande inlägg på deras hjälpsidor:


 och vi vet att några av er fått hjälp därigenom.

Edit: Vi fick följande information från Eltel (fritt tolkat):
"Om globen på konvertern lyser grön men det ändå inte finns anslutning så är det inget fel på fibern utan snarare fel i mjukvara. Detta löser Utsikt efter ni kontaktat dem."


onsdag 1 november 2017

Inkoppling och montering och åtkomst till fastigheter


Som en del av er redan har märkt har områdesansvariga börjat kontakta er angående inkoppling av kundanslutningar till fibernätet. Onsdag, vecka 45 (dvs nästa vecka!) kommer man börja med de första kunderna.

Anslutningarna kommer ske brunn för brunn för att göra det så effektivt som möjligt. Det är mellan 3 och 12 fastigheter per brunn.

Områdesansvariga kommer sätta upp er på olika pass enligt ett visst schema och det krävs en tidslucka om cirka 2h för montörerna att färdigställa anslutningen. Om ni inte kan vara hemma under tillfället vore det bra om någon granne eller motsvarande kunde vara behjälplig med att öppna.

Anslutningarna kommer ske fram till och med vecka 48 och eventuellt också under vecka 49 för att täcka upp för eventuella förseningar.

Så nu lackar det inte bara mot jul!



tisdag 17 oktober 2017

Status på vägarna

Schaktet är i det närmaste klart!

Som ni kan se på statusmätarna på
  • http://rakeredfiber.blogspot.se/p/status.html
så är vi nu uppe i närmare 100% totalt sätt!  Etapp 2 och 3 är klara med avseende på schaktning, men det återstår lite arbete på Etapp 1 där det är en å i vägen.

En av mätarna står fortfarande på 0%


På grund av det höga trycket på fiberutbyggnad i Sverige i största allmänhet så lider vi av förseningar i leveranser av utrustning och material för blåsning, tryck, och skarvning. 

För att ligga bra till i startgroparna så håller de områdesansvariga nu på att samla ihop underlag och kontaktar husägare för att få tillgång till fastigheterna så att man kan börja titta på när enheter kan installeras i husen. Det är till exempel praktiskt om alla husägare kopplade till samma fiberbrunn är tillgängliga runt samma tid, osv. Det kräver lite samordning och det kommer mer information om detta senare.


Så får vi hoppas att vi blir så här glada lagom till vintern och att alla fiberkablar då kommit på plats!

lördag 30 september 2017

Information om status på bygget

Idrifttagning

Som vi nämnde i den senaste posten så har det funnits lite logistikproblem och regn (förvisso välbehövligt) som har påverkat framdriften och därmed inneburit förseningar i projektet.

För närvarande gäller följande information

Etapp 1 och 3 kommer tyvärr inte att tas i drift under oktober. Orsaken är långa leveranstider på några  av de montagedetaljer som behövs.  Den senaste informationen vi har från Utsikt pekar på att arbetet med kundanslutningar kan starta tidigast vecka 43.

Så snart vi vet att planen håller kommer vi att ringa och boka tid för installationsarbete. Utsikt Bredband har anlitat Eltel Networks för fiberskarvning och kundanslutningar. 

Därmed återgår vi till den ursprungliga tidplanen med fullt färdig anläggning, dvs Etapp 1, 2 och 3, till jul istället.

[Så här kan det se ut om man inte skarvar utan att vänta på rätt material. CC0 1.0 Universal (CC0 1.0)]

Schaktarbetet 

Schaktarbetet på etapp 2 går som sagt framåt, men har påverkats av mycket regn och liknande svårigheter som ovan: att få fram material, dvs fiberslang för kund- och stamledning. 

Får vi leveranserna (inom veckan som materialleverantören lovat) så kommer schaktarbetet sedan att fortsätta med två arbetslag. Då kommer färdigställandet att gå snabbt.  

Nu hoppas vi att väderprognoserna fortsätter lova sol och uppehållsväder. Idag har det ju varit en underbar höstdag, om än lite blåsigt (vilket kanske underlättar blåsningen av fibern i slangarna...)

Så, vi satsar på att vi får fibernätet som en välförtjänt julklapp till alla i Rakered Fiber!

[Så här ljust kan fibern lysa upp lagom till jul, http://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/julafton]

fredag 22 september 2017

Val av leverantör

Vilken leverantör ska jag välja?

Om man bortser från att regnet ställt till det lite med grävandet och att några logistiska problem sätter små käppar i hjulen för framfarten, så går det i alla fall just ... framåt. Nu börjar grävarlaget närma sig utkanterna på Etapp 2 (den sista etappen). 

Det innebär att en del av oss snart behöver fundera kring vilken internetleverantör/paketleverantör ni ska välja.  Utsikt har sin sida av leverantörer:

Med idel många leverantörsförslag...

Om någon har bra tips på en fiberväg genom den djungeln, så skicka gärna ut dem på listan:

  • rakeredfiber-medlem@googlegroups.com

fredag 1 september 2017

Statusuppdatering


Nu har förläggningen av fiberslang på den sista etappen, etapp 2, påbörjats!

Starten skedde vid Kvarstadvägen så förläggning dras den börjar i direkt anslutning till etapp 1. Vi håller tummar för fortsatt uppehållsväder då det underlättar arbetet längs åkrarna!

Skarvningsarbete


Etapp 1 och 3 planerar nu Eltel Networks att börja skarvningsarbetet i kopplingsbrunnarna under vecka 37. De kommer börjar med att koppla ihop stamledningen och därefter installationerna i husen.
Än så länge så räknar vi med att husinstallationerna påbörjas under september. För att dessa ska gå så smidigt som möjligt kommer vi göra tidsbokningar. Vi återkommer med mer information så snart vi vet mer om detaljerna.



tisdag 22 augusti 2017

Blåsning pågår

Styrelsemöte

Idag hade vi styrelsemöte med föreningen och fick uppdatering om status på fälten. Etapp 1 och 3 börjar närma sig sina slut! 
Dessutom så påbörjas snart etapp 2, men det är för tillfället oklart i vilken ände av dragningen som startskottet går.

Blåsning pågår på etapp 1

Entreprenören, Tjällmo Grävmaskiner AB, håller nu på att blåsa fiber genom befintliga slangar på etapp 1. Notera att detta görs utan att fastighetsägaren kontaktas i förväg. 
Ett av entreprenörens arbetslag utför detta och vid blåsningen kommer en fiber att skjutas genom befintliga tomtslangar fram till huset. Laget kommer därmed att behöva beträda tomten för att kontrollera att fibern kommer fram. Där försluts den och man rullar upp en liten slinga i änden av slangen. 

In i huset då?

Närmare information inför installationen i era fastigheter kommer senare. Denna installation (svetsning, dragning, borrning genom husvägg, osv.) sköts av Utsikt Bredband AB (eller deras entreprenörer). I dessa fall kontaktas förstås fastighetsägare för att bestämma tid. 
Se gärna tips och FAQ-sidan för var man kan sätta routern och lämpligt eluttag i närheten. 

torsdag 17 augusti 2017

Nuvarande status - snart påbörjas sista etappen

Avstämning

Under dagen hade valda delar av styrelsen avstämning med entreprenörens, Tjällmo Grävmaskiner AB, projektledare. Följande information för de olika etapperna gäller i dagsläget:

Etapp 1

  • Med undantag för en gård så kommer kvarvarande arbeten på etapp 1 slutföras under nästa vecka så att även pågående fiberblåsning kan slutföras.

Etapp 3

  • På etapp 3 pågår arbeten på Normstorpsvägen. Där nyttjas en av Tekniska Verkens befintliga slangar för vår huvudstam. 
  • Det pågår förläggning av kundslang till varje hus och det tar ett par veckor till att slutföra.

Etapp 2

  • Planen är att påbörja plöjning/grävning på etapp 2 i mitten av nästa vecka. 
  •  Startplatsen beror på ”skördeläget” i området och efter att information om detta inhämtats.



torsdag 10 augusti 2017

Lite mer info - nu när det börjar röra på sig efter sommaren

Mer statusuppdateringar

Nu när det börjar röra på sig efter sommaren så kör vi vidare med lite mer information om vad som rör sig längs vägarna och vad som rör vårt projekt.

  • I morgon kommer entreprenören, Tjällmo Grävmaskiner, att blåsa så kallade dukter genom det befintliga röret/tomslangen som ligger från Gunnarstorp ner mot Normstorp säteri. Dukterna i sig består av fyra mindre rör i vilka det senare kommer blåsas igenom fiber.  


  • Ett av entreprenörens arbetslag kommer sedan börja gräva på måndag, 14/8. Nästa lag börjar veckan därpå.



Hoppas det inte låter för rörigt? 

onsdag 9 augusti 2017

Tomtschakt - några bilder

Några bilder från dagens tomtschakt

Vi visar nedan några bilder från Kvarstad som visar hur tomtschakten kan gå till. En traktorliknande tingest, cirka 1 m bred, plöjer sig fram över tomten. Tack vare plöjningsanordningsmekanismen [vad nu den tekniska termen kan vara] längst fram så återställs gräsmattan ganska väl. Det är ju dessutom tacksamt torrt så maskinen lämnar inga större hjulspår. Operationen gick väldigt smidigt.



För stenplattorna närmst huset krävdes dock lite handarbete för att ta upp och för att senare lägga tillbaka plattorna.



tisdag 8 augusti 2017

Tomtschakter på etapp 1 och 3

Nu är sommaren över!

Sommaruppehållet i fibergrävandet har nu passerat och det är dags att börja sätta spadarna i marken! 

Entreprenören, Tjällmo Grävmaskiner, börjar med tomtschakterna för
 etapp 1 och 3 redan imorgon, onsdagen 9/8! 

Så, här är det snabba och oväntade ryck - dags att slänga undan boken och hoppa upp ur hängmattan - men innan ni snubblar på spaden: innan de börjar gräva tar de kontakt med fastighetsägarna för att följa upp eventuella detaljer kring dragningen över tomterna.




lördag 1 juli 2017

Ny skylt!

Nu har vi en ny skylt! 

Den förra skylten fick ju på något magiskt sätt fötter och flydde sin väg. Reglerna säger att vi måste skylta med bidragsgivarens information. Och det vill vi ju förstås gärna göra, för annars hade vi inte kunnat köra igång projektet!

Så lagom till att Etapp 3 kör igång och att Etapp 1 mer eller mindre klar så har vi fått fatt på en ny skylt!


onsdag 28 juni 2017

Start av Etapp 3!


Start av etapp 3 - ändring av planerna 

Mot slutet av veckan påbörjar entreprenören som sagt arbetet med Etapp 3. Dock har de nu bestämt sig för att starta arbetet norrifrån istället. De börjar vid Karlsberg och går söderut. Från Karlsberg till Skogsfrid/Lillskogen och sedan vidare söderut.


torsdag 15 juni 2017

Idrifttagning [preliminär plan]


Idrifttagning av nätet


Utsikt Bredband AB har efter förra måndagens byggmöte återkommit med en preliminär tidplan för idrifttagning av nätet.

Preliminär plan är att Etapp 1 och Etapp 3 sätts i drift i mitten av oktober

Information om idrifttagning av Etapp 2 kommer längre fram när entreprenaden börjat på den sträckan.

  • http://www.utsikt.se/


fredag 9 juni 2017

Grävande på tomten, del 3



Entreprenörens tomtschakt

Entreprenören meddelar att tomtschakt från deras sida påbörjas efter midsommar. 

Exakt ordningsföljd är inte klar ännu men kommer meddelas framöver.






torsdag 8 juni 2017

Det första byggmötet

Med jämna mellanrum kommer vi under projektets gång ha byggmöte tillsammans med entreprenören (Tjällmo Grävmaskiner AB och Utsikt AB.  Idag hade vi det första mötet i denna serie.

  • För tillfället råder inga konstigheter.
    Arbetet fortlöper hittills enligt plan!

Vi kommer från och med nästa vecka få information om hur långa sträckor som schaktats varje vecka. Då kommer vi kunna uppdatera "hastighetsmätaren" på status-sidorna.






söndag 4 juni 2017

Grävande på tomten, del 2

Skickar med några tips och fler bilder till på vägen när ni väl sätter spaden i backen för eventuellt tomtschaktande. Några överlappande tips från tidigare inlägg antar jag.

  • Fler tips och erfarenheter tas gärna emot. Lägg till kommentarer till det här inlägget, t.ex.

Tips

  • Glöm inte bort att tejpa ändarna på röret/slangen redan när ni börjar hantera den. Det kommer snabbt in skräp i röret/slangen. 
  • Lägg några centimeter jord mellan skyddsnätet och fiberkabeln, så att det finns marginal för spaden om olyckan är framme om sisådär 5 år när ni glömt var ni exakt grävde ner slangen.

  

  • När ni hämtar slang, tag några meter extra. Trots att jag tog 4 meter extra (42 istället för 38) så blev det bara så här mycket över i slutänden. Två meter försvann alltså i min mätning. Jag var slarvig med att inte lägga måttbandet i tomtschaktet.
  • Se till så att böjvinkeln blir hygglig vid husväggen. Slangen hjälper förvisso till med att inte vara alltför foglig. Jag föreställer mig att Utsikt knycker till den där det behövs när de kommer för slutmontering.

 
  • Sista biten lät jag slangen gå i en annan slang. Skarven syns strax hitom stenarna i bilden nedan. Den grövre slangen går sedan in under min altan. Jag monterade bort en planka och forcerade ner den tjockare slangen i gruset under linorna. Den smalare slangen löper ganska lätt genom den stora.
    Anledningen till detta till synes dubbelarbete var att om min altandragning av någon anledning inte blir godkänd och  kräver att slangen dras någon annanstans. Då kan jag gräva vid skarven, dra ut den smalare slangen och sedan dra den om genom ett annat schakt. Då slipper jag gräva två gånger under altanen, så att säga.  





lördag 3 juni 2017

Grävande på tomten

Grävande på tomten

I ivern att röra lite på sig under långhelgen så påbörjade jag grävande av kanal för fibern på min egen tomt. I mitt fall cirka 40m totalt, genom grus, rötter och annat otyg. En inte helt angenäm upplevelse... men men.

Här följer några bilder för information (om ni ska gräva själva, för hand).

Slangen är 16 mm i ytterdiameter och relativt följsam. Kom ihåg att tejpa den så det inte kommer in så mycket smuts. De ska ju blåsa igenom en fiber senare och det som kommer in måste komma ut och huset får eventuellt ta smällen då.


Markeringsbandet är 10 cm brett. I mitten ligger det en kanal med en metalltråd som då kan upptäckas med sökare efteråt. (Varningstexten på bandet säger: "Optofiber - titta inte in i änden!")

Slangen ska ligga längst ner och sedan täckas med ett par centimeter jord. Ovanpå detta läggs bandet som sedan kan täckas med jord.


Nedan ett par bilder på schaktet i "tvärsnitt". Det är cirka 30-35 cm i den här punkten men det var dock lättgrävt i jämförelse...



En blick över hela (nästan) kanalen in mot huset. Bakom röda stolpen återstår 8 meter lösgrus och bergkross. Brrrr...

I vårt fall är vi mindre oroliga över skicket på gräsmattan efter återställande då det är en äng där schaktet går, så jag har bara lagt tuvorna åt sidan för att lägga dem ovanpå.  Jag förväntar mig inte att det ska bli jätteslätt. Mer omtanke krävs säkert om man ska återställa mer nogsamt.


Schaktet mynnar ut mellan lindarna som står vid grindstolparna vid den gamla infarten till Karstorp. Den låg vid den lilla kringliga vägen förbi Naterstad - innan Rv 34 och Lv 646 färdigställdes. Nackdelen med detta var att cirka 10 meter grävande gick genom tättpackad grus och lera i torr jord.


Barnen fick rycka ut och hjälpa till. De gav upp efter cirka 27 centimeters grävande. Inte ens förmaningar om att det var för bredbandets skull som vi grävde hjälpte. (Jag är inte bitter).

Redan nu kan man hämta slang

Hämta slang och markeringsband

Det går att hämta slang och markeringsband redan nu om ni har kommit i kontakt med områdesansvarig som hjälper er med pinnar, schaktritningar, och samlar in blanketterna. Idag stod Håkan Wiktander för utdelandet. Titta under 
för nummer till Håkan Wiktander som sköter de första utlämningarna.

I bilden nedan är cirka 35 meter slang utdragen vid Sörstad. Ytterligare sju meter ska ut i just det här fallet. Håkan Wiktander står vid ladan och sköter mätningen och rullandet. Slanghämtare får backa tills det ropas stopp.


Rullen till höger innehåller cirka 42 meter slang. Håkan markerar sedan i protokoll att slang hämtats ut. (Samma protokoll som ni ser under områdesansvarigasidorna).


Men ... var är skylten?

Skylten har gått och flugit iväg. I och med att grävningarna började så försvann också skylten som markerar infarten till området.

Vi har beställt ny skylt från Länsstyrelsen, men notera att det är ett krav från dem att skylten måste sitta synligt, annars blir det avdrag på finansieringen. Därför, alla, hjälp till att hålla koll på den.


 Tidigare poster med vår kära skylt



Läs mer om berömda skyltstölder

onsdag 31 maj 2017

Grävandet pågår, det andra arbetslaget

De första etapperna grävs av två arbetslag, med lite olika maskinuppsättningar. Nedan ser vi Erik Rydén och Martin sittandes på bandaren som gräver kring Sörstad och Rakered Skattegård fram mot vägen.



Grävandet pågår


Bilder från entreprenadens genomförande från Löt, förbi Kvarstad, ut mot gamla riksettan. Utanför Håkan O i styrelsen har grävandet mer eller mindre färdigställts. 

Grävarna drar med plogen två gånger. Första gången för att skapa skåran och sedan monteras slang och skyddsnät på plogen och rören läggs ner. Efter att görs grovåterställningen av marken.

Takten på grävandet är cirka 0.5 till 1 km per dag beroende på markförhållandena. 






söndag 21 maj 2017

Första spadtaget!

Så var det då dags för det första spadtaget! 

Framför Rakered Fibers skylt, vid ”infarten” till det snart fiberberikade området (se ”i:et” på kartan), har håkandelarna av styrelsen samlats tillsammans med entreprenören, Tjällmo Grävmaskiner AB

På måndag landar de första metrarna fiber i backen - och därmed är det bara sisådär 23000 meter fiber kvar att lägga ned! Det kommer att gå av bara farten.



onsdag 17 maj 2017

En tur genom området

En tur

För skojs skull tog vi en tur längs fibern sträckning. Det resulterade i en snabbspolad film.

Även om det kanske ser så ut, så går det inte lika snabbt som datat genom fibern kommer göra. Vi har cirka 25 km fiber. Med en ungefärlig hastighet på 250.000 km/s så skulle det ta cirka 1/10000 dels sekund att åka samma sträcka. Men då skulle inte filmen bli lika rolig att titta på.



torsdag 11 maj 2017

Mer information inför nästa veckas grävande


Ikväll hade Rakered Fiber styrelsemöte och vi diskuterade bland annat återkopplingen från mötet i tisdags med Tjällmo Grävmaskiner och Utsikt AB.

Några punkter som kommit fram är:
  • Det är viktigt att tomtägare i de första etapperna gör sig redo för grävningen! Det kommer gå mycket snabbare att planera dragningen då grävningen pågår.
  • Slang kan hämtas ut från upplagsplatser
    • 1: öster om Rakered Kvarn på ängsmarken mellan Rv 632 och Kapellån, 2: Opplunda Säteri samt 3: Kvarstad Frälsegård. 
    • Vi kommer återkomma med mer information om vilka dagar, tidpunkter och platser där slang och markeringstejp kan hämtas. Troligen kommer detta vara i månadsskiftet maj/juni. Men vi återkommer som sagt.
    • Slanglängd och om den blivit upphämtad kommer dokumenteras på områdesansvariga-sidan.
  • Notera att ni som väljer Tjällmo Grävmaskiner för er tomtschakt behöver inte (nödvändigtvis) titta på ledningskollen.se, det gör Tjällmo åt er! Dock kan de naturligtvis inte garantera för sådana ledningar som dragits på tomten av tomtägare själva, t.ex. 24-V ledningar och mindre rör som är odokumenterade.
  • Vi kommer ha ytterligare ett möte med Tjällmo Grävmaskiner i början av juni.
  • status-sidorna finns ett dokument för vanliga frågor. Vi sammanställer dessa efterhand de kommer in.


[Obs! Bilden är från Via Byalag och än så länge har inte värmen kommit till Rakered Fiber.]

tisdag 9 maj 2017

Startmöte med Tjällmo Grävmaskiner och Utsikt


Igår kväll hade Rakered Fibers styrelse och områdesansvariga startmöte med Tjällmo Grävmaskiner och Utsikt i Vikingstad Församlingshem.

Vi diskuterade de olika förutsättningarna för att börja gräva nästa vecka. Arbetet kommer fortsätta som planerat och nästa vecka sätter vi spaden i marken.

Utsättning av tomtgräns och tomtschakt!

Arbete med att sätta ut vid tomtgränser och tomtschakt måste således komma till ett avslut - framförallt etapp 1 och 3 som ligger närmst i tid och rum.

Medlemmarna kan underlätta och kontakta områdesansvarig för att sätta upp en tid för utsättning/utstakning.

  1. Se tidigare post om utstakning vid och på tomt.
  2. Se tidigare post om vilka blanketter som behövs för detta.

På torsdag kväll har vi styrelsemöte och vi kommer skicka ut mer information efter detta och klargöra vad som är oklart inför den närmsta tiden.


fredag 28 april 2017

Exempelbilder från projektering från egen tomt

Lite bildexempel från projektering på egen tomt

Håkan O, mfl, har tagit bilder från sina besök hos och med tomtägare. 

Bilderna nedan ger ett smakprov på hur utsättningspinnar kan markera "ingång" till tomten, sprej på gräsmattan för att visa var fibern ska dras, samt en pinne vid husvägg för att visa var fibern ska in någonstans i huset. (Nu har ju dessutom snön försvunnit vilket gör det lite enklare...)

Kom ihåg att gå in på ledningskollen för att få information om ledningsdragningar på er tomt, så att ni inte riskerar att gräva av något vitalt under tomtarbetet.






Förarbetet pågår

I dagarna håller de som är närmst startsträckan på att få instruktioner och planering av områdesansvariga. Pinnar sätts ut, blanketter, med mera, skrivs.

Under tiden kan vi titta på lite statistik. Vad har vi gett oss in i?

Surfstatistik

Förra årets sammanställning av surfstatistik i Sverige sammanfattas (bland annat) på:


Här kan man bland annat titta på nedladdningshastighet. Detta är medelnedladdningshastigheten som mäts via Bredbandskollens tjänst. Fiber och kabel-TV leder ligan. Lägst (bland realistiska anslutningsmöjligheter) ligger ADSL, dvs anslutning via koppartelefonkabeln. Fiber är fyra gånger snabbare än mobilt bredband. Vi ser också hur datatakten ökar de senare åren.

[Källa: http://www.internetstatistik.se, bredbandskollen]

Vad gäller skicka data, uppladdning av data, så är fiber överlägset de andra. Fyra gånger så snabbt som mobilt bredband. Även här ökar möjligheten att skicka data. Kravet på symmetri i nätet ökar.

[Källa: http://www.internetstatistik.se, bredbandskollen]

Typer av anslutningar

Vidare så var det följande fördelning av "snabb" internetuppkoppling i hemmen under 2015. Fiber har nu seglat upp och blivit jämstor med xDSL som den vanligaste formen av anslutning.

[Källa: http://www.internetstatistik.se, bredbandskollen]

Mer statistik kan man läsa på "Svenskarna och Internet". Där finns längre rapporter att ladda ner.
Man kan till exempel läsa hur tillgången till internet i de svenska hemmen i slutet av 2016 ligger på 93.4 %. 92% av svenskarna har en dator i hemmet.