fredag 28 april 2017

Förarbetet pågår

I dagarna håller de som är närmst startsträckan på att få instruktioner och planering av områdesansvariga. Pinnar sätts ut, blanketter, med mera, skrivs.

Under tiden kan vi titta på lite statistik. Vad har vi gett oss in i?

Surfstatistik

Förra årets sammanställning av surfstatistik i Sverige sammanfattas (bland annat) på:


Här kan man bland annat titta på nedladdningshastighet. Detta är medelnedladdningshastigheten som mäts via Bredbandskollens tjänst. Fiber och kabel-TV leder ligan. Lägst (bland realistiska anslutningsmöjligheter) ligger ADSL, dvs anslutning via koppartelefonkabeln. Fiber är fyra gånger snabbare än mobilt bredband. Vi ser också hur datatakten ökar de senare åren.

[Källa: http://www.internetstatistik.se, bredbandskollen]

Vad gäller skicka data, uppladdning av data, så är fiber överlägset de andra. Fyra gånger så snabbt som mobilt bredband. Även här ökar möjligheten att skicka data. Kravet på symmetri i nätet ökar.

[Källa: http://www.internetstatistik.se, bredbandskollen]

Typer av anslutningar

Vidare så var det följande fördelning av "snabb" internetuppkoppling i hemmen under 2015. Fiber har nu seglat upp och blivit jämstor med xDSL som den vanligaste formen av anslutning.

[Källa: http://www.internetstatistik.se, bredbandskollen]

Mer statistik kan man läsa på "Svenskarna och Internet". Där finns längre rapporter att ladda ner.
Man kan till exempel läsa hur tillgången till internet i de svenska hemmen i slutet av 2016 ligger på 93.4 %. 92% av svenskarna har en dator i hemmet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar