onsdag 28 juni 2017

Start av Etapp 3!


Start av etapp 3 - ändring av planerna 

Mot slutet av veckan påbörjar entreprenören som sagt arbetet med Etapp 3. Dock har de nu bestämt sig för att starta arbetet norrifrån istället. De börjar vid Karlsberg och går söderut. Från Karlsberg till Skogsfrid/Lillskogen och sedan vidare söderut.


torsdag 15 juni 2017

Idrifttagning [preliminär plan]


Idrifttagning av nätet


Utsikt Bredband AB har efter förra måndagens byggmöte återkommit med en preliminär tidplan för idrifttagning av nätet.

Preliminär plan är att Etapp 1 och Etapp 3 sätts i drift i mitten av oktober

Information om idrifttagning av Etapp 2 kommer längre fram när entreprenaden börjat på den sträckan.

  • http://www.utsikt.se/


fredag 9 juni 2017

Grävande på tomten, del 3



Entreprenörens tomtschakt

Entreprenören meddelar att tomtschakt från deras sida påbörjas efter midsommar. 

Exakt ordningsföljd är inte klar ännu men kommer meddelas framöver.






torsdag 8 juni 2017

Det första byggmötet

Med jämna mellanrum kommer vi under projektets gång ha byggmöte tillsammans med entreprenören (Tjällmo Grävmaskiner AB och Utsikt AB.  Idag hade vi det första mötet i denna serie.

  • För tillfället råder inga konstigheter.
    Arbetet fortlöper hittills enligt plan!

Vi kommer från och med nästa vecka få information om hur långa sträckor som schaktats varje vecka. Då kommer vi kunna uppdatera "hastighetsmätaren" på status-sidorna.






söndag 4 juni 2017

Grävande på tomten, del 2

Skickar med några tips och fler bilder till på vägen när ni väl sätter spaden i backen för eventuellt tomtschaktande. Några överlappande tips från tidigare inlägg antar jag.

  • Fler tips och erfarenheter tas gärna emot. Lägg till kommentarer till det här inlägget, t.ex.

Tips

  • Glöm inte bort att tejpa ändarna på röret/slangen redan när ni börjar hantera den. Det kommer snabbt in skräp i röret/slangen. 
  • Lägg några centimeter jord mellan skyddsnätet och fiberkabeln, så att det finns marginal för spaden om olyckan är framme om sisådär 5 år när ni glömt var ni exakt grävde ner slangen.

  

  • När ni hämtar slang, tag några meter extra. Trots att jag tog 4 meter extra (42 istället för 38) så blev det bara så här mycket över i slutänden. Två meter försvann alltså i min mätning. Jag var slarvig med att inte lägga måttbandet i tomtschaktet.
  • Se till så att böjvinkeln blir hygglig vid husväggen. Slangen hjälper förvisso till med att inte vara alltför foglig. Jag föreställer mig att Utsikt knycker till den där det behövs när de kommer för slutmontering.

 
  • Sista biten lät jag slangen gå i en annan slang. Skarven syns strax hitom stenarna i bilden nedan. Den grövre slangen går sedan in under min altan. Jag monterade bort en planka och forcerade ner den tjockare slangen i gruset under linorna. Den smalare slangen löper ganska lätt genom den stora.
    Anledningen till detta till synes dubbelarbete var att om min altandragning av någon anledning inte blir godkänd och  kräver att slangen dras någon annanstans. Då kan jag gräva vid skarven, dra ut den smalare slangen och sedan dra den om genom ett annat schakt. Då slipper jag gräva två gånger under altanen, så att säga.  





lördag 3 juni 2017

Grävande på tomten

Grävande på tomten

I ivern att röra lite på sig under långhelgen så påbörjade jag grävande av kanal för fibern på min egen tomt. I mitt fall cirka 40m totalt, genom grus, rötter och annat otyg. En inte helt angenäm upplevelse... men men.

Här följer några bilder för information (om ni ska gräva själva, för hand).

Slangen är 16 mm i ytterdiameter och relativt följsam. Kom ihåg att tejpa den så det inte kommer in så mycket smuts. De ska ju blåsa igenom en fiber senare och det som kommer in måste komma ut och huset får eventuellt ta smällen då.


Markeringsbandet är 10 cm brett. I mitten ligger det en kanal med en metalltråd som då kan upptäckas med sökare efteråt. (Varningstexten på bandet säger: "Optofiber - titta inte in i änden!")

Slangen ska ligga längst ner och sedan täckas med ett par centimeter jord. Ovanpå detta läggs bandet som sedan kan täckas med jord.


Nedan ett par bilder på schaktet i "tvärsnitt". Det är cirka 30-35 cm i den här punkten men det var dock lättgrävt i jämförelse...



En blick över hela (nästan) kanalen in mot huset. Bakom röda stolpen återstår 8 meter lösgrus och bergkross. Brrrr...

I vårt fall är vi mindre oroliga över skicket på gräsmattan efter återställande då det är en äng där schaktet går, så jag har bara lagt tuvorna åt sidan för att lägga dem ovanpå.  Jag förväntar mig inte att det ska bli jätteslätt. Mer omtanke krävs säkert om man ska återställa mer nogsamt.


Schaktet mynnar ut mellan lindarna som står vid grindstolparna vid den gamla infarten till Karstorp. Den låg vid den lilla kringliga vägen förbi Naterstad - innan Rv 34 och Lv 646 färdigställdes. Nackdelen med detta var att cirka 10 meter grävande gick genom tättpackad grus och lera i torr jord.


Barnen fick rycka ut och hjälpa till. De gav upp efter cirka 27 centimeters grävande. Inte ens förmaningar om att det var för bredbandets skull som vi grävde hjälpte. (Jag är inte bitter).

Redan nu kan man hämta slang

Hämta slang och markeringsband

Det går att hämta slang och markeringsband redan nu om ni har kommit i kontakt med områdesansvarig som hjälper er med pinnar, schaktritningar, och samlar in blanketterna. Idag stod Håkan Wiktander för utdelandet. Titta under 
för nummer till Håkan Wiktander som sköter de första utlämningarna.

I bilden nedan är cirka 35 meter slang utdragen vid Sörstad. Ytterligare sju meter ska ut i just det här fallet. Håkan Wiktander står vid ladan och sköter mätningen och rullandet. Slanghämtare får backa tills det ropas stopp.


Rullen till höger innehåller cirka 42 meter slang. Håkan markerar sedan i protokoll att slang hämtats ut. (Samma protokoll som ni ser under områdesansvarigasidorna).


Men ... var är skylten?

Skylten har gått och flugit iväg. I och med att grävningarna började så försvann också skylten som markerar infarten till området.

Vi har beställt ny skylt från Länsstyrelsen, men notera att det är ett krav från dem att skylten måste sitta synligt, annars blir det avdrag på finansieringen. Därför, alla, hjälp till att hålla koll på den.


 Tidigare poster med vår kära skylt



Läs mer om berömda skyltstölder