fredag 28 april 2017

Exempelbilder från projektering från egen tomt

Lite bildexempel från projektering på egen tomt

Håkan O, mfl, har tagit bilder från sina besök hos och med tomtägare. 

Bilderna nedan ger ett smakprov på hur utsättningspinnar kan markera "ingång" till tomten, sprej på gräsmattan för att visa var fibern ska dras, samt en pinne vid husvägg för att visa var fibern ska in någonstans i huset. (Nu har ju dessutom snön försvunnit vilket gör det lite enklare...)

Kom ihåg att gå in på ledningskollen för att få information om ledningsdragningar på er tomt, så att ni inte riskerar att gräva av något vitalt under tomtarbetet.






Förarbetet pågår

I dagarna håller de som är närmst startsträckan på att få instruktioner och planering av områdesansvariga. Pinnar sätts ut, blanketter, med mera, skrivs.

Under tiden kan vi titta på lite statistik. Vad har vi gett oss in i?

Surfstatistik

Förra årets sammanställning av surfstatistik i Sverige sammanfattas (bland annat) på:


Här kan man bland annat titta på nedladdningshastighet. Detta är medelnedladdningshastigheten som mäts via Bredbandskollens tjänst. Fiber och kabel-TV leder ligan. Lägst (bland realistiska anslutningsmöjligheter) ligger ADSL, dvs anslutning via koppartelefonkabeln. Fiber är fyra gånger snabbare än mobilt bredband. Vi ser också hur datatakten ökar de senare åren.

[Källa: http://www.internetstatistik.se, bredbandskollen]

Vad gäller skicka data, uppladdning av data, så är fiber överlägset de andra. Fyra gånger så snabbt som mobilt bredband. Även här ökar möjligheten att skicka data. Kravet på symmetri i nätet ökar.

[Källa: http://www.internetstatistik.se, bredbandskollen]

Typer av anslutningar

Vidare så var det följande fördelning av "snabb" internetuppkoppling i hemmen under 2015. Fiber har nu seglat upp och blivit jämstor med xDSL som den vanligaste formen av anslutning.

[Källa: http://www.internetstatistik.se, bredbandskollen]

Mer statistik kan man läsa på "Svenskarna och Internet". Där finns längre rapporter att ladda ner.
Man kan till exempel läsa hur tillgången till internet i de svenska hemmen i slutet av 2016 ligger på 93.4 %. 92% av svenskarna har en dator i hemmet.



tisdag 11 april 2017

Grävningarna börjar i maj, dags att förbereda tomten

Grävning påbörjas!

Här om dagen hade vi möte med entreprenören, Tjällmo Grävmaskiner AB, för att diskutera hur vi kan påbörja den stora fasen i projektet och här följer lite information om gräventreprenaden. 
  • Projektet är uppdelat i tre etapper.
  • Etapp 1 (västra delen, dvs den gula sträckningen på anslutningskartan) och Etapp 3 (södra delen, dvs den blå sträckningen på anslutningskartan) genomförs till mitten av juli, 2017.
  • Etapp 2 (östra delen, dvs den röda sträckningen på anslutningskartan) planeras vara klar i vecka 4, 2018.
  • Anläggningsarbetena planeras påbörja 15 maj, 2017
  • Ett arbetslag börjar vid Bo och arbetare vidare mot Vikingstad kyrka och Rakereds Kvarn. 
  • Ett arbetslag börjar samtidigt vid Sörstad och går norrut. 
När det gäller etappvis idrifttagning ber vi att få återkomma. Det är Utsikt som gör idrifttagningen och frågan behöver diskuteras med dem i mer detalj.

Vad behöver jag göra som fastighetsägare?

Vi ber dig som fastighetsägare att redan nu planera för hur dragningen ska gå på din egen tomt. Detta gäller både om du planerar att gräva själv eller om du tänker be Tjällmo Grävmaskiner AB att utföra schakten. Se längre ner vad du behöver göra.
Notera: Oberoende vilket val du gör så ska du fylla i uppgift om längden på slang som behövs på tomten på blanketten "Hjälp med schakt på egen tomt".

Angående schakt på egen tomt

1. Nödvändiga åtgärder då fastighetsägaren själv utför schakt och förläggning på egen tomt

  • För varje anslutning ska områdesansvarig tillsammans med fastighetsägaren sätta ut markeringspinne där fibern skall gå in på tomten samt markeringspinne vid husvägg där fibern skall anslutas till huset. Markeringspinnar tillhandahålls av områdesansvariga.
  • blanketten för Tjällmo Grävmaskiners option för schakt på tomt skall alltid anges hur många meter slang och markeringsnät som åtgår för respektive anslutning. Områdesansvarig ansvarar för att uppgiften blir dokumenterad.
  • För att underlätta det egna schaktarbetet rekommenderas
  • Utsättning av befintliga ledningar på tomten med hjälp av "Ledningskollen"
  • Utsättning även för: Bergvärmeledningar, Ytjordvärmeledningar, VA-ledningar, klenspänningsledningar till utebelysningar och eventuellt andra förekommande ledningar på tomten som kan bli berörda av schakten.
  • Hämta slang och markeringsnät på någon av Tjällmo Grävmaskiners upplagsplatser samt förlägga desamma i schakten på tomten.
  • Rekommenderad fyllningshöjd på tomtmark är minst 35 cm. Se blanketten "Beställning fiberanslutning för fastighetsägare via Byalag" som varje fastighetsägare fyllt i samband med att avtal tecknades med Rakered Fiber. (Definitionen av fyllningshöjd är avståndet från överdelen av kanalisationen till ytan/färdig mark efter återfyllning).
  • Ändtäta slangen i båda ändarna för att undvika vattenintrång.

2. Nödvändiga åtgärder då fastighetsägaren anlitar Tjällmo Grävmaskiner AB (enligt det val som finns i anbudet) för schakt och förläggning på egen tomt

  • För varje anslutning skall områdesansvarig tillsammans med fastighetsägaren sätta ut en markeringspinne där fibern skall gå in på tomten, en markeringspinne vid husvägg samt visa med markeringsfärg längs marken med rosa kulör, och/eller beskriva med foton, var schakten ska gå på tomten. 
  • Använd blanketten "Projektering av kundinstallation" för att sammanställa dokumentationen.
  • Utsättning av bergvärmeledningar, ytjordvärmeledningar, VA-ledningar, klenspänningsledningar till utebelysningar och eventuellt andra förekommande ledningar på tomten som kan bli berörda av schakten.