fredag 31 mars 2017

Inget aprilskämt! Nu kör vi.

Nu kör vi!

Vi passar på att publicera information redan idag,
så att ingen tror att det är ett aprilskämt i morgon. 

  • Nu har vi mött 85-% målet - med råge - enligt Länsstyrelsens krav. Det är bara att tuta och köra! 

  • Vi har haft mycket bra inlämning av de avtal som behövs samt inbetalningar. Tack allihopa! Det underlättar styrelsens och områdesansvarigas arbete mot entreprenör och Länsstyrelsen. Det är bara att tuta och köra!

  • Igår, 2017-03-30, tog styrelsen det formella beslutet att vi startar projektet genomförandet av bredbandsnätet! Det är bara att tuta och köra...

Möten framöver

  • För att sätta igång ordentligt så kommer vi under nästa vecka träffa Länsstyrelsen för att få information om formella och praktiska krav på hanteringen av redovisning under projektet.

  • Vi kommer under vecka 15 träffa Tjällmo Grävmaskiner AB för att planera uppstarten med dem.

  • Påbörjandet av arbetet i fält planeras nu till sista veckan av april och vi kommer starta i den västra delen av projektet (se kartan) vid Vikingstads kyrka.



lördag 25 mars 2017

Nyheter om fiber i länet

I dagens Corren kan man läsa hur Norrköping är på väg att hinna ikapp Linköping vad gäller antalet anslutna hushåll med fiber.

Det är tur att vi är på gång nu så att (o)balansen kan återställas.



Information om anslutningar med mera uppdateras efter helgen. Nu är det dags att njuta av vårvädret, ta en skål med fiberrik kost på morgonsolstrappan. 


söndag 19 mars 2017

Skylt på plats!


Och titta här: skylten från Länsstyrelsen har kommit på plats. Den står vid korsningen vid Lv 636 (gamla E4:an/Riksettan) och 632. Den får symbolisera "infarten" till vårt projektområde.


(70-skylten stod där sedan tidigare). 

tisdag 14 mars 2017

Full fart framåt!


Pi-dagen (14 mars, 3-14) till ära: nu är det bara 10 dagar kvar tills dess att avtal och inbetalningar ska vara på plats. Hör av er till områdesansvariga och/eller styrelsen om det råder några oklarheter kring detaljer.

För övrigt: på statussidan kan ni följa hur vi ligger till med avtal och anslutningar:
När vi väl rullar igång lägger vi till några mätare till så att ni kan se hur projektet fortlöper med anslutningar, grävning, med mera.




söndag 12 mars 2017

Hur läggs fibern ned i marken?

Snart ska spaden i marken, som sagt!

I de flesta fall är det väl dock lyckligtvis ingen spade, utan dragningen kan ske mer eller mindre automagiskt... Medan jag stod i vårsolen och räfsade undan fjolårslöven funderade jag kring hur röret ska dras in på min egen tomt. Hur går det till egentligen.

  • Här sågar några gutar genom berg och mark för att göra en kanal för fiberdragning.


  • I Danmark drar man ner fibern så här fascinerande snabbt. Rören trycks ner i promenadtakt längs vägen - mer eller mindre automatiskt.


  • Tryckningen/blåsningen och svetsningen av själva fibern kan gå till på det här sättet.


  • Plöjning på egen tomt kan gå till så här elegant. Det ser onekligen ut som om det går fortare än att göra det för hand ...
 Vilka maskiner som entreprenören har/erbjuder vet vi inte riktigt ännu.

torsdag 9 mars 2017

Möte med entreprenören


Vi skickar med en hälsning från mötet den här tisdagen tillsammans med entreprenören,


Två representanter från entreprenören besökte styrelsen och diskuterade upplägget.


Nu väntar vi på anmälningar, underskrivna avtal, inbetalda pengar och så hoppas vi på att kunna sätta skopan i backen så snart som möjligt efter den 24 mars!


tisdag 7 mars 2017

Avtal med mera

Under de första dagarna den här veckan ska avtalen ha kommit ut till alla medlemmar i föreningen. Fyll i blanka rutor och övriga detaljer, signera och returnera papprena i det frankerade kuvertet!

Sedan kommer fibern nästan som på posten...


Hör av er (mailto:rakeredfiber@googlegroups.com) om de inte dyker upp inom kort.

söndag 5 mars 2017

Vi har fått bidraget!

Äntligen!

Precis i slutet av sportlovet fick vi meddelandet som vi väntat på! Med glädje kan vi meddela att Länsstyrelsen beviljar Rakered Fiber ekonomisk förening bidrag!

Vi kommer nu kunna sätta planerna i verket och spaden i marken - på riktigt. Ambitionen är, som tidigare meddelats under årsmötet, att få fiber anslutet under 2017. Det gäller att komma igång så snart som möjligt. De första tidsplanerna presenterades av Håkan O på årsmötet (se PDF av presentationsmaterialet).

Vi hade i onsdags ett informationsmöte med områdesansvariga där vi gick igenom rollbeskrivningen och hur de kommer vara behjälpliga i arbetet och kontakten med medlemmarna under bygget.

Nu på tisdag möter vi entreprenören (Tjällmo Gräv) för upplägg av arbetet och för att skissa på entreprenörskontraktet.

Medlemmar i föreningen kommer i dagarna få brev från styrelsen med information om inbetalning av de resterande pengarna, underskrifter till Utsikt, med mera. Vi kommer behöva få in dessa innan 24 mars.

Kontakta styrelsen och/eller områdesansvariga för mer information. Ni kommer även bjudas in till en mejlinglista där vi löpande kommer sprida information om projektet.