lördag 30 september 2017

Information om status på bygget

Idrifttagning

Som vi nämnde i den senaste posten så har det funnits lite logistikproblem och regn (förvisso välbehövligt) som har påverkat framdriften och därmed inneburit förseningar i projektet.

För närvarande gäller följande information

Etapp 1 och 3 kommer tyvärr inte att tas i drift under oktober. Orsaken är långa leveranstider på några  av de montagedetaljer som behövs.  Den senaste informationen vi har från Utsikt pekar på att arbetet med kundanslutningar kan starta tidigast vecka 43.

Så snart vi vet att planen håller kommer vi att ringa och boka tid för installationsarbete. Utsikt Bredband har anlitat Eltel Networks för fiberskarvning och kundanslutningar. 

Därmed återgår vi till den ursprungliga tidplanen med fullt färdig anläggning, dvs Etapp 1, 2 och 3, till jul istället.

[Så här kan det se ut om man inte skarvar utan att vänta på rätt material. CC0 1.0 Universal (CC0 1.0)]

Schaktarbetet 

Schaktarbetet på etapp 2 går som sagt framåt, men har påverkats av mycket regn och liknande svårigheter som ovan: att få fram material, dvs fiberslang för kund- och stamledning. 

Får vi leveranserna (inom veckan som materialleverantören lovat) så kommer schaktarbetet sedan att fortsätta med två arbetslag. Då kommer färdigställandet att gå snabbt.  

Nu hoppas vi att väderprognoserna fortsätter lova sol och uppehållsväder. Idag har det ju varit en underbar höstdag, om än lite blåsigt (vilket kanske underlättar blåsningen av fibern i slangarna...)

Så, vi satsar på att vi får fibernätet som en välförtjänt julklapp till alla i Rakered Fiber!

[Så här ljust kan fibern lysa upp lagom till jul, http://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/julafton]

fredag 22 september 2017

Val av leverantör

Vilken leverantör ska jag välja?

Om man bortser från att regnet ställt till det lite med grävandet och att några logistiska problem sätter små käppar i hjulen för framfarten, så går det i alla fall just ... framåt. Nu börjar grävarlaget närma sig utkanterna på Etapp 2 (den sista etappen). 

Det innebär att en del av oss snart behöver fundera kring vilken internetleverantör/paketleverantör ni ska välja.  Utsikt har sin sida av leverantörer:

Med idel många leverantörsförslag...

Om någon har bra tips på en fiberväg genom den djungeln, så skicka gärna ut dem på listan:

  • rakeredfiber-medlem@googlegroups.com

fredag 1 september 2017

Statusuppdatering


Nu har förläggningen av fiberslang på den sista etappen, etapp 2, påbörjats!

Starten skedde vid Kvarstadvägen så förläggning dras den börjar i direkt anslutning till etapp 1. Vi håller tummar för fortsatt uppehållsväder då det underlättar arbetet längs åkrarna!

Skarvningsarbete


Etapp 1 och 3 planerar nu Eltel Networks att börja skarvningsarbetet i kopplingsbrunnarna under vecka 37. De kommer börjar med att koppla ihop stamledningen och därefter installationerna i husen.
Än så länge så räknar vi med att husinstallationerna påbörjas under september. För att dessa ska gå så smidigt som möjligt kommer vi göra tidsbokningar. Vi återkommer med mer information så snart vi vet mer om detaljerna.