onsdag 31 maj 2017

Grävandet pågår, det andra arbetslaget

De första etapperna grävs av två arbetslag, med lite olika maskinuppsättningar. Nedan ser vi Erik Rydén och Martin sittandes på bandaren som gräver kring Sörstad och Rakered Skattegård fram mot vägen.



Grävandet pågår


Bilder från entreprenadens genomförande från Löt, förbi Kvarstad, ut mot gamla riksettan. Utanför Håkan O i styrelsen har grävandet mer eller mindre färdigställts. 

Grävarna drar med plogen två gånger. Första gången för att skapa skåran och sedan monteras slang och skyddsnät på plogen och rören läggs ner. Efter att görs grovåterställningen av marken.

Takten på grävandet är cirka 0.5 till 1 km per dag beroende på markförhållandena. 






söndag 21 maj 2017

Första spadtaget!

Så var det då dags för det första spadtaget! 

Framför Rakered Fibers skylt, vid ”infarten” till det snart fiberberikade området (se ”i:et” på kartan), har håkandelarna av styrelsen samlats tillsammans med entreprenören, Tjällmo Grävmaskiner AB

På måndag landar de första metrarna fiber i backen - och därmed är det bara sisådär 23000 meter fiber kvar att lägga ned! Det kommer att gå av bara farten.



onsdag 17 maj 2017

En tur genom området

En tur

För skojs skull tog vi en tur längs fibern sträckning. Det resulterade i en snabbspolad film.

Även om det kanske ser så ut, så går det inte lika snabbt som datat genom fibern kommer göra. Vi har cirka 25 km fiber. Med en ungefärlig hastighet på 250.000 km/s så skulle det ta cirka 1/10000 dels sekund att åka samma sträcka. Men då skulle inte filmen bli lika rolig att titta på.



torsdag 11 maj 2017

Mer information inför nästa veckas grävande


Ikväll hade Rakered Fiber styrelsemöte och vi diskuterade bland annat återkopplingen från mötet i tisdags med Tjällmo Grävmaskiner och Utsikt AB.

Några punkter som kommit fram är:
  • Det är viktigt att tomtägare i de första etapperna gör sig redo för grävningen! Det kommer gå mycket snabbare att planera dragningen då grävningen pågår.
  • Slang kan hämtas ut från upplagsplatser
    • 1: öster om Rakered Kvarn på ängsmarken mellan Rv 632 och Kapellån, 2: Opplunda Säteri samt 3: Kvarstad Frälsegård. 
    • Vi kommer återkomma med mer information om vilka dagar, tidpunkter och platser där slang och markeringstejp kan hämtas. Troligen kommer detta vara i månadsskiftet maj/juni. Men vi återkommer som sagt.
    • Slanglängd och om den blivit upphämtad kommer dokumenteras på områdesansvariga-sidan.
  • Notera att ni som väljer Tjällmo Grävmaskiner för er tomtschakt behöver inte (nödvändigtvis) titta på ledningskollen.se, det gör Tjällmo åt er! Dock kan de naturligtvis inte garantera för sådana ledningar som dragits på tomten av tomtägare själva, t.ex. 24-V ledningar och mindre rör som är odokumenterade.
  • Vi kommer ha ytterligare ett möte med Tjällmo Grävmaskiner i början av juni.
  • status-sidorna finns ett dokument för vanliga frågor. Vi sammanställer dessa efterhand de kommer in.


[Obs! Bilden är från Via Byalag och än så länge har inte värmen kommit till Rakered Fiber.]

tisdag 9 maj 2017

Startmöte med Tjällmo Grävmaskiner och Utsikt


Igår kväll hade Rakered Fibers styrelse och områdesansvariga startmöte med Tjällmo Grävmaskiner och Utsikt i Vikingstad Församlingshem.

Vi diskuterade de olika förutsättningarna för att börja gräva nästa vecka. Arbetet kommer fortsätta som planerat och nästa vecka sätter vi spaden i marken.

Utsättning av tomtgräns och tomtschakt!

Arbete med att sätta ut vid tomtgränser och tomtschakt måste således komma till ett avslut - framförallt etapp 1 och 3 som ligger närmst i tid och rum.

Medlemmarna kan underlätta och kontakta områdesansvarig för att sätta upp en tid för utsättning/utstakning.

  1. Se tidigare post om utstakning vid och på tomt.
  2. Se tidigare post om vilka blanketter som behövs för detta.

På torsdag kväll har vi styrelsemöte och vi kommer skicka ut mer information efter detta och klargöra vad som är oklart inför den närmsta tiden.