söndag 18 september 2016

Lag om åtgärder för utbyggnad av bredbandsnät – ny lag från 1 juli 2016!

Sedan 1 juli i år gäller en ny lag.

  • https://www.pts.se/upload/Faktablad/SE/2016/faktablad-lag-utbyggnad-bredbandsnat-PTS-F-2016_1.pdf

Som i princip säger att

"Med stöd av lagen om åtgärder för utbyggnad  av bredbandsnät kan den som vill bygga ut fast  eller trådlöst bredband få nyttja andras infrastruktur eller samordna sin utbyggnad med andra – allt för att bredbandsutbyggnad ska bli
billigare."
Man säger bland annat:
"Du som vill bygga ut fast eller trådlöst bredband med kapacitet på över 30 Mbit/s kan få rätt att, mot ersättning, nyttja andras infrastruktur.
Du kan begära tillträde till befintlig infrastruktur och även begära att få samordna din utbyggnad med byggprojekt som utförs av offentliga organ eller som helt eller delvis finansieras med offentliga medel. "

Via, t.ex., 


kan man också få information om ledningsägare i området vi undersöker.

onsdag 14 september 2016

"Ska jag köpa fiber eller vänta på 5G?"

I april 2016 publicerades en artikel/intervju i Ny Teknik på ämnet 5G vs fiber.


Man intervjuar experter från akademin, Telia och Telenor, och ställer bland annat frågan om det är värt att invänta 5G som ett alternativ till fiber. Alla tre är dock överens: Nej.

Dels kommer täckningen på landsbygden, precis som idag, inte lika hög som i storstäder och tätbebyggelse. 5G förutspås idag att ha en maximal, specificerad överföringshastighet på 20 Gbps. Detta uppnås dock under mer eller mindre ideala förhǻllanden och låg belastning från övriga som ansluter sig till nätet.

 Enligt Björn Berg (telia) - från artikeln - "Blir man erbjuden fiber, så tveka inte!"