måndag 14 november 2016

Maspelösa


I Maspelösatrakten har man börjat få slangarna i jorden. Under besök på Boställets vedugnsbageri passade jag på att ta ett bilder på kabeltrummorna och hur det kan se ut i marken efter en plöjning. Det är väldigt liten inverkan på marken efter en plöjning.

Längs vägen mot Rv 34/Fornåsakorset kan man se hur slangar sticker upp vid varje stuga och väntar på att leverera bredband.




Möte med Utsikt


Under de senaste månaderna har vi haft ett par möten med Utsikt i deras kontor på Tekniska Verken för att diskutera dragningar i det område som projekteras. Ritningar håller på att färdigställas och de avtal som behövs diskuteras.

Under vårt senaste möte passade vi på att ta ett par bilder på hur anslutningen till huset kan se ut. Överst ser vi ett exempel på anslutningen till fasaden. Idag är den fiberoptiska kabeln än smalare (den smala svarta). Underst ser vi de två dosor som behövs på inisidan. Dels en fiberoptisk box och även en box. Boxen har fyra utgångar för olika tjänster (TV, bredband, med mera). Det finns ingen trådlös anslutning till boxen i Utsikts lösning. Den högra boxen måste strömsättas.




söndag 18 september 2016

Lag om åtgärder för utbyggnad av bredbandsnät – ny lag från 1 juli 2016!

Sedan 1 juli i år gäller en ny lag.

  • https://www.pts.se/upload/Faktablad/SE/2016/faktablad-lag-utbyggnad-bredbandsnat-PTS-F-2016_1.pdf

Som i princip säger att

"Med stöd av lagen om åtgärder för utbyggnad  av bredbandsnät kan den som vill bygga ut fast  eller trådlöst bredband få nyttja andras infrastruktur eller samordna sin utbyggnad med andra – allt för att bredbandsutbyggnad ska bli
billigare."
Man säger bland annat:
"Du som vill bygga ut fast eller trådlöst bredband med kapacitet på över 30 Mbit/s kan få rätt att, mot ersättning, nyttja andras infrastruktur.
Du kan begära tillträde till befintlig infrastruktur och även begära att få samordna din utbyggnad med byggprojekt som utförs av offentliga organ eller som helt eller delvis finansieras med offentliga medel. "

Via, t.ex., 


kan man också få information om ledningsägare i området vi undersöker.

onsdag 14 september 2016

"Ska jag köpa fiber eller vänta på 5G?"

I april 2016 publicerades en artikel/intervju i Ny Teknik på ämnet 5G vs fiber.


Man intervjuar experter från akademin, Telia och Telenor, och ställer bland annat frågan om det är värt att invänta 5G som ett alternativ till fiber. Alla tre är dock överens: Nej.

Dels kommer täckningen på landsbygden, precis som idag, inte lika hög som i storstäder och tätbebyggelse. 5G förutspås idag att ha en maximal, specificerad överföringshastighet på 20 Gbps. Detta uppnås dock under mer eller mindre ideala förhǻllanden och låg belastning från övriga som ansluter sig till nätet.

 Enligt Björn Berg (telia) - från artikeln - "Blir man erbjuden fiber, så tveka inte!"

lördag 28 maj 2016

Statusuppdatering

Vi har tyvärr fått besked om att Rakered Fiber inte finns med i listan bland de beviljade bidragen till byalagen. Möjligheter till bidrag ligger dock kvar men vi får vänta på nästa tillfälle som jordbruksverket delar ut bidrag, förhoppningsvis i närtid. Vi fortsätter som vanligt med planering och upprättande av markrättsavtal, tillståndsansökningar mm.
Mvh
Styrelsen gm.
Håkan Wiktander

tisdag 8 mars 2016

Hej alla!

Vi har inte kunnat få besked om vi kan få pengar från bredbandsstödet ännu. Jag räknar med att alla ansökningar till LST skall vara klara nästa vecka. Enligt förhandsbesked kan det ges besked i mitten av mars om det finns kvar pengar i denna omgång.
Av de medel som är avsatta till bredbandsstödet så har ca 2/3 delats ut till länen. Detta betyder att Östergötland har ca 99 miljoner kronor. Det ligger idag ansökningar på ca 275 miljoner. Efter att dessa medel har beslutats upp så inväntar vi att resterade medel (för Östergötland ca 60 miljoner kronor) ska delas ut. Vi vet idag inte tidsplanen för utdelning av de resterade stödmedlen. Vi kan bara hoppas det räcker till oss också.
Enligt stadgarna ska vi ha årsmöte i mars. I och med att vi inte har klart med stödpengar ännu föreslår jag att vi kallar till årsmöte i början av april och hoppas på att vi har klarare besked då och medlemmarnas förståelse för att avviker några dagar från vad som gäller i stadgarna.
Mvh
Styrelsen gm.
Håkan Wiktander

måndag 8 februari 2016

Första utkastet till projekteringsunderlag

Nu har vi fått det första utkastet till projekteringsunderlag från Utsikt. Det är nu mycket viktigt att ni tittar igenom underlaget (schaktritningarna) kring er egen fastighet och mailar synpunkter till hakan.wiktander@gmail.com så vi kan vidarebefordra dessa till projektören. Vissa fel har vi redan upptäckt och några hushåll kommer till. Det är dock inte säkert att det går att ta hänsyn till alla synpunkter men vi kan åtminstone skicka dessa vidare till projektören.
Utsikt har numrerat upp samtliga hus i adresslistan och på kartan, vill ni kolla så numret stämmer med aktuellt hus.
Vi har i dagarna påbörjat upphandlingen av kommunikationsoperatör som det skall beslutas om vem som blir aktuell, i början av mars. Nästa steg i arbetet är att vi ska skapa ett anbudsunderlag för upphandling av schakt och den annonsen skall ligga ute i fem veckor för att vi skall vara bidragsberättigade.
Dessutom måste vi söka markavtal med markägare och tillstånd av vägverket för att få gräva i anslutning till vägarna samt borra genomgång under vägarna. Även här behöver vi era synpunkter om ni vet vem som är markägare där det är utritat schakt på kartorna och meddela styrelsen eller närmaste områdesansvarig. De större markägarna har vi koll på men om sträckningen går genom mindre marker som kan vara tveksamt för oss att avgöra behöver vi er hjälp.
Ett litet orosmoln är att vi inte vet när medel för bredbandsstödet kan betalas ut. Om det får vi återkomma när besked ges.
Mvh
Styrelsen gm.
Håkan Wiktander