lördag 1 april 2000

Ping ... pong

Ping!

Jag roade mig med att mäta så kallade ping-tider (återkommer till det) från olika platser i världen. Låt oss ta listan först. Pingtiden till följande platser :
  • Australien: 322 ms (0.322 sekunder)
  • Eldslandet: 320 ms
  • Oslo: 13 ms
  • Nya Zeeland: 300 ms
  • Japan: 399 ms
  • Mongoliet: 141 ms
Ping-"experimenten", som utfördes från en dator kopplad till ett av Sveriges snabbaste nät, mäter hur lång tid det tar att anropa en dator och få svar från den. Dvs tiderna ovan ska delas med två för att kunna användas för att mäta avståndet mellan dator 1 och dator 2.

Vi kan ta Nya Zeeland som exempel. Där mätte vi ett "avstånd" på 300 ms (ungefär 0.3 sekunder), dvs 150 ms ena vägen (om man antar att det går lika snabbt åt båda hållen, Nya Zeeland är ju trots allt i nederkanten av kartan).

Ljusets hastighet är i runda slängar 300 000 km/s - i vakuum.  I en fiberkabel går det långsammare på grund av det glas-lika materialet. Låt oss sakta ner ljuset lite grann och gå ned till 200 000 km/s.

Säg också att Nya Zeeland är cirka halva jordklotet bort, dvs cirka 20 000 km. Då tar det ljuset i fibern 20 000 [km] / 200 000 [km/s] att ta sig dit, dvs totalt 0.1 s = 100 ms (!). Snabbare än så går det inte enligt Einstein, så att säga.

I verkligheten mäter vi 150 ms, men då får vi också räkna in att det är ganska mycket trafik mellan Europa och Japan, samt att man av och an måste förstärka och låta signalen avlyssnas av främmande (?) makt.

Är det inte fantastiskt hur snabbt det kan gå? Med fiberns hjälp har vi anslutit - i princip - hela klotet och vi kan idag kommunicera med varandra i obegripliga hastigheter, nästan omedelbart. Klart vi ska vara med!

Pong!

Och har man lite tid över kan man lägga den på att see ett intressant avsnitt av TED Talks där man diskuterar hur vi - genom "hopkopplingar" - gör världen till en bättre plats, förhoppningsvis.